SER i WINO ...

Zapraszamy na deskę serów i kieliszek wina ( PRZYNIES ZE SOBĄ SWOJE ULUBIONE ).



Ser Krzywonos – z przewagą mleka koziego, koza rasy polskiej uszlachetnionej, dojrzewający, podpuszczkowy z świeżego mleka przerabianego bezpośrednio po udoju, skórka powstaje poprzez kąpiel solankową przez dwa dni, potem obsuszenie i dojrzewanie w piwniczce, po obsuszeniu oblany czarną parafiną.
Ser Herbowy krowio kozi, mleko od krowy rasy simmental, zwanej krową serowarów ze względu na podwyższoną ilość białka. Skórka naturalna powstająca poprzez nacieranie solą niejodowaną, po obsuszeniu dojrzewający przez trzy miesiące. Herbowy może być również czysto krowi.
Ser Grądzki z dodatkiem mleka krowy jersey obraz kultur limburskich i przed powstaniem gęstwy czystej, suszonej papryki szegedyńskiej.

Ser koryciński jest serem dojrzewającym: w trakcie dojrzewania zmienia smak, barwę i zapach.
Jest serem podpuszczkowym wyrabianym z mleka, podpuszczki i soli. Świeże mleko podgrzewa się tak, by nie uległo pasteryzacji, dzięki czemu zachowuje wszystkie składniki odżywcze mleka. Zawiera dużą ilość przyswajalnego wapnia, który sprzyja budowie kości. Ser ma niską zawartość tłuszczu -22,9% w porównaniu do innych serów podpuszczkowych.


Do powyższych serów sugerujemy Merlot i Cabernet sauvignon

0 komentarze: