TVN

Zawitała do nas stacja TVN Warszawa.

Zdrowa żywność robi karierę w Warszawie

Powstaje wyłącznie dzięki naturalnym środkom i metodom produkcji, bez użycia chemii. W sklepach znaleźć ją można pod hasłem eko, bio i natural. W Warszawie coraz więcej miejsc oferuje żywność organiczną.
Czym jest w rzeczywistości organiczna żywność? - Powstała bez ingerencji człowieka, bez nawozów sztucznych, bez polepszaczy, bez aromatów. Tylko to, co naturalne. Nie chodzi o to, by jeść to, co jest piękne, ale to, co jest naturalne - wyjaśnia Jacek Szczepański, twórca restauracji Porta 13. - Np. pomidory, bo te naturalne są w kropki, są mniejsze w przeciwieństwie do tych z marketu - dodaje.

Produkty organiczne sprzedają wyspecjalizowane sklepy, jak Organic Farma Zdrowia.

- Różnica w cenie między produktem konwencjonalnym a ekologicznym wynosi tak średnio 50% więcej - wyjaśnia pracownik Organic Farmy Zdrowia, sieci sklepów ze zdrową żywnością.

Zdrowa żywność specjalnie oznaczona
Produkty bio są średnio o 50 proc. droższe niż pozostałe - fot. TVN Warszawa


Każdy produkt organiczny, czyli inaczej bio, eco czy natural, musi być oznakowany nazwą i kodem jednostki certyfikującej. Żywność tę znajdziemy także w zwykłych supermarketach.

- W każdym hipermarkecie znajdziemy półkę z żywnością bio. Są osobne stanowiska - tłumaczy Szczepański.

Wybrać się na biokolację

Dań z produktów bio możemy skosztować warszawskiej restauracji Porta 13. Oprócz restauracji oferujących organiczne dania, są też takie, które serwują organiczne talerze.

- Pomysł na ekologiczne talerze wziął się stąd, że potrzebowaliśmy naczyń jednorazowego użytku. Nie chcieliśmy plastikowych, w związku z tym znaleźliśmy dobrą alternatywę. Są to talerze ekologiczne, jednorazowe z otrąb pszennych, w pełni jadalne - opowiada pracowniczka ekologicznej naleśnikarni.

Zdrowie czy moda

Wiele osób uważa, że zdrowa żywność to moda "warszawki". Nie zgadza się z tym Maciej Zień, projektant mody.

- Podróże kształcą. Na Zachodzie zwraca się na to uwagę. Czuć tam te smaki, które pamiętam z dzieciństwa. W Paryżu czy Tel Awiwie żywność bio jest niezwykle popularna - opowiada Zień

Źródło : tvnwarszawa.pl

0 komentarze: